Art-teràpia grupal amb persones grans a la Residència L’Onada.

La nostra estada a La Sénia en residència artística a La Casa de l’Artista en Terres de Cruïlla    ( http://www.casadelartista.cat/ ) va concloure amb una activitat art-terapèutica portada a terme el passat divendres 26 de juliol a la Residència L’Onada                                                     ( http://www.lonada.com/centros/informacion/lasenia/ ). La proposta, pensada per ser una acció puntual i no un tractament, partia del treball espontani amb fotografies i materials plàstics. Cada persona – vam estar encantades amb la quantitat d’assistents que van mostrar interés en realitzar el taller, per cert – podia buscar d’entre una sèrie de fotografies aquelles que més cridessin la seva atenció i, a partir d’elles, crear una imatge afegint-hi colors, dibuixos i paraules o, simplement, enganxant-la al paper i contemplant-la. Després, la idea era compartir (en la mida que cadascú trobés adient) tot allò que havia passat per les nostres ments i els nostres cors mentre treballàvem.

Al principi, com és natural, moltes persones es trobaven insegures a l’hora de fer servir colors i retoladors, ja que, en general, els adults, quan fa temps que no s’enfronten a la creació artística – o quan mai no ho han fet – senten aquesta com quelcom pel que s’és “bo” o “dolent” i pel que, per tant, seran jutjats. I, efectivament, aquesta és potser la perspectiva de la creació vista des de la teoria o el mercat de l’art, però la veritat és que, des de l’enfocament art-terapèutic, la qualitat estètica de les obres és un factor que, en general, no hi juga cap paper. Treballem amb materials artístics, sí, però aquests són només l’instrument. El veritable material són les nostres emocions: què sentim? Com ens sentim mentre toquem aquests colors, mentre veiem aquestes fotografies? Quins pensaments i records ens venen al cap?

Per sort, l’extraordinària disposició de totes les persones assistents i del personal de la residència – un agraïment molt especial per la Patricia Querol, que en tot moment ens va facilitar la feina i s’hi va implicar amb entusiasme – va fer que aquests primers entrebancs es superessin amb molta facilitat i que totes i tots poguéssim gaudir d’un matí de joia compartida, d’emocions i d’afecte. Per nosaltres, un matí inoblidable.

Anuncio publicitario

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s